Pannkakor är ju fantastiskt gott.... och det här är ett jättebra recept!

Veganska pannkakor, ca 12-15 st i en 28 ø cm stekpanna

  • Kikärsspad från 1 st 400 g tetra (ca 1 dl, jag använde zetas ekologiska som alltid funkar perfekt)
  • 5 dl vetemjöl (eller 4 dl vete + 1 dl kikärtsmjöl för lite gulare färg och högre proteinhalt)
  • 8 dl havremjölk (jag använde oatlys ekologiska)
  • Ca 1 tsk salt
  • Mjölkfritt smör att steka i (jag föredrar Floras växtbaserade)

Gör så här

  1. Mät upp mjölet och salt i en bunke och blanda
  2. Klipp upp ett litet hörn på kikärtstetran, eller öppna locket på burken så att spadet kommer ut, men kikärtorna stannar kvar. Häll i allt spad i mjölet
  3. Tillsätt 2 dl havremjölk och vispa ihop med mjöl och spad så att du får en tjock smet. Vispa hårt tills alla klumpar är borta och du har en homogen smet
  4. Tillsätt 2 dl mjölk i taget och vispa ut så du är säker på att du får bort alla klumpar tills alla 8 dl är i.
  5. Låt smeten vila 30 minuter i rumsvärme innan du börjar steka (viktigt för bra konsistens!)
  6. Värm upp en normalstor stekpanna (ca 28 cm ø) till hög värme. Jag brukar börja på 5/6 på min elspis och sedan gå ner till 4/6 när den är riktigt varm.
  7. Klicka i en så stor klick smör som ditt samvete tillåter i pannan och låt fräsa tills det tystnar. Häll ner ca 0,8 dl (dvs lite mindre än ett fullt decilitermått) smet i pannan och snurra runt pannan så smeten täcker hela botten.
  8. Stek utan att röra pannkakan i ca 2 min, tills det dyker upp små luftbubblor i mitten, smeten helt har stelnat och kanterna börjar få färg. Vänd pannkakan snabbt och stek i 30 sekunder till. Lägg över på en tallrik och återupprepa punkt 7-8 tills smeten är slut!