När min yngsta dotter blev vegan ville jag såklart laga mat åt henne som hon kunde äta.
Men i början kände jag mig helt vilsen och visste inte vad jag skulle laga och med vilka råvaror.
Med åren har jag börat hitta bra grejer, främst med hjälp av min dotter. Google är också en bra vän.
I detta, mitt första, inlägg tänkte jag ge lite tips på lite råvaror som funkar bra och som kan användas som bas i många rätter. Den typen av information hade jag haft stor nytta av när jag satte igång.
Färs och oumph
Man kommer mycket långt om man börjar med att köpa:
Anammas formbara färs! Den kan du tex göra vegobollar eller Kebab (tex Kobideh) på.
Det finns många bra recept på vegobollar på nätet, men jag brukar oftast använda en egen kryddblandning (det räcker att tillsätta kryddor till färsen!) och rulla bollar som jag sedan kokar i grönsaksbuljong några minuter, tills de flyter upp till ytan, för att sedan steka dem i flytande margarin tills de får lagom mycket färg.
Något av de första recepten jag provade var Zeinas Kobideh. Mycket gott!
Kryddan Sumak (Eldorado) finns på Willys.
Pulled oumph är också en bra och enkel rätt att tilllaga och äta tex till en sallad. Den finns i många olika smaker, men min favorit hitintills är Thyme & Garlic. Följ länken och klicka in på "smaker".
Mjölk och ostprodukter
Alla iMat-produkter jag har provat är jättebra! Jag gör tex gratäng eller paj med matlagningsgrädde. Fraiche och påMackan kan också rekommenderas.
Min äldsta dotter, som är vegetarian föredrar iKaffe framför mjölk i kaffet.
Ost har varit svårt att hitta. De första ostarna jag provade ville inte smälta eller få färg i ugnen. De smakade inget vidare heller. Sen hittade jag violife! Den smälter lätt och smakar jättegott. Den får inte så mycket färg i ugnen, men det gör inget, för de andra egenskaperna väger upp.
Jag brukar riva den och använda den till tex gratäng och paj.
De sorter jag har provat är original, cheddar och grillvarianten mediterrian.
Grönsaker, linser och bönor
Alla sorters grönsaker kan man såklart använda! Några nya bekantskaper har jag gjort sedan jag började laga veganskt, såsom grönkål och svartkål. Aubergine är nytt för mig också.
Alla möjliga sorters liner och bönor är jättebra bas i olika rätter!
Röda och gröna linser är en bra bas i tex soppor.
Belugalinser (svarta) brukar jag göra en "tacofärs" på.
Sojabönor, vita bönor och svarta bönor är jättegott att ha i tex grytor.
På senaste tiden har jag börjat labba med att göra egen färs på sojabönor. Även på gula ärtor (!!).
När jag gjorde sojafärs så fick jag som sojamjölk som "restprodukt". Den gjorde jag egen tofu på vilket var väldigt enkelt!
Det är inte så jättesvårt att göra egen färs från grunden när man vet hur man ska göra. Jag kommer att lägga ut recept och tips som gör det enklare för er. Det vore ju dumt om ni skulle behöva göra om samma misstag som mig!